13 septembrie este a 256-a zi a calendarului gregorian și a 257-a zi în anii bisecți.

Iată selecția noastră de evenimente istorice care s-au întâmplat în ziua de 13 septembrie, în România.

Biserica Mănăstirii Văcărești în anul 1906

La data de 13 septembrie 1724 este sfințită Mănăstirea Văcărești, ctitorie a familiei Mavrocordat. A fost cel mai valoros ansamblu arhitectonic în stil brâncovenesc și cea mai mare mânăstire din Balcani. Ca urmare a activității de „sistematizare teritorială urbană și rurală” inițiată în 1974, prin Legea nr.58, în decembrie 1984 întregul ansamblu al Mănăstirii Văcărești a fost dărâmat.

Deși mai mulți intelectuali, Constantin Noica, Geo Bogza, Mihail Șora, Dan Nasta, Zoe Dumitrescu Bușulenga, Răzvan Theodorescu, Dinu C. Giurescu, Grigore Ionescu și Peter Derer au semnat un memoriu pentru salvarea mănăstirii, demolarea acesteia a început în toamna anului 1985.

Mănăstirea Văcărești în ianuarie 1987

În ciuda protestelor și intervențiilor Bisericii Ortodoxe Române, oamenilor de cultură din țară și de peste hotare, organizațiilor și instituțiilor internaționale, între 11-15 decembrie 1986 a fost demolată biserica, iar în 1987 întreaga Mănăstire Văcărești a fost rasă de pe fața pământului pentru a elibera terenul în vederea construirii unui complex de clădiri pentru justiție.

Litografie reprezentând lupta pompierilor din București cu Armata Turca a lui Kerim Pașa, in Dealul Spirii, la 13 septembrie 1848

La data de 13 septembrie 1848, o companie românească de pompieri a încercat o ultimă tentativă de apărare a revoluției de la 1848 din Țara Românească împotriva intervenției otomane în Bătălia din Dealul Spirii.

Chiar dacă Bătălia din Dealul Spirii s-a încheiat cu înfrângerea trupelor române, din punct de vedere istoric, această luptă consfințește dorința națională de autodeterminare, chiar dacă acest lucru presupune însăși jertfa supremă.

Bătălia din Dealul Spirii (13 septembrie 1848, pe atunci lângă București

Pentru comemorarea eroilor pompieri căzuți în luptă, pe Dealul Spirii a fost ridicat în anul 1901 Monumentul Eroilor Pompieri din București, monument cu un trecut la fel de zbuciumat ca și evenimentele a căror memorie o reprezintă.

 Monumentul Eroilor Pompieri din București

Ziua de 13 Septembrie a fost sărbătorită mai apoi ca fiind Ziua Pompierilor din România, însă a fost legal oficializată începând cu anul 1953.

Aurel Vlaicu (19 noiembrie 1882 –

La data de 13 septembrie 1913 moare Aurel Vlaicu în apropiere de Câmpina, în timpul unei încercări de a traversa Munții Carpați cu avionul său, Vlaicu II. Este înmormântat în cimitirul Bellu din București.

Aurel Vlaicu la bordul avionului Vlaicu II

În anul următor prietenii săi Magnani și Silișteanu finalizează construcția avionului Vlaicu III, și cu ajutorul pilotului Petre Macavei efectuează câteva zboruri scurte. Autoritățile vremii interzic continuarea încercărilor; în toamna anului 1916, în timpul ocupației germane, avionul este expediat la Berlin. Avionul Vlaicu III a fost văzut ultima dată în anul 1940.

Alte evenimente importante ce au legătură cu data de 13 septembrie

Thoma Ionescu (13 septembrie 1860 – 28 martie 1926)

La data de 13 septembrie 1860, la Ploiești, s-a născut Thoma Ionescu. A fost medic chirurg și anatomist, profesor universitar, inițiator al unor tehnici noi chirurgicale, întemeietorul școlii românești de chirurgie și de anatomie topografică, membru de onoare al Academiei Române. 

Școala sa de chirurgie a avut un rol important în formarea specialiștilor români, aducându-și totodată contribuția la îmbogățirea patrimoniului de tehnici chirurgicale și de cunoștințe privind anatomia topografică. Și astăzi, în vestita clinică Mayo din Rochester (S.U.A.), se află bustul chirurgului român Thoma Ionescu.

Corneliu Zelea Codreanu ( –  

La data de 13 septembrie se naște, la Huși, Corneliu Zelea Codreanu. Numele său de naștere a fost Corneliu Zelinski, cunoscut și ca Corneliu Codreanu. A fost un politician român, fondatorul și liderul carismatic al organizației de extremă-dreaptă Garda de Fier (cunoscută și sub denumirea de Legiunea Arhanghelul Mihail sau Mișcarea Legionară), din România interbelică. Membrii mișcării sunt cunoscuți sub numele de legionari sau, drept „cămășile verzi”. Codreanu, căruia legionarii i-au atribuit titlul Căpitanul, a avut controlul absolut al organizației.

Ecaterina Oproiu (13 septembrie 1929 – )

La data de 13 septembrie 1929 se naște Ecaterina Oproiu. A fost autoare, scriitoare, traducătoare, biograf, realizatoare de filme documentare, dramaturg, critic de film și magistrată română.

A fost una dintre colaboratoarele frecvente ale televiziunii naționale a României, fiind prin prezentările sale pline de informații reale, sensibilitate, delicatețe și umor inteligent una dintre prezentatoarele favorite ale filmelor ce rulau la emisiunea de mare succes ” Telecinemateca.” A fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1971) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”.

Informații și fotografii wikipedia.org