12 septembrie este a 255-a zi a calendarului gregorian și a 256-a zi în anii bisecți.

Iată selecția noastră de evenimente istorice care s-au întâmplat în ziua de 12 septembrie, în România.

Efigia lui Mihnea al III-lea (sau Mihail Radu)

La data de 12 septembrie 1659, oastea Țării Românești condusă de Mihnea al III-lea cucerește Giurgiul și Brăila. Astfel, este marcat începutul răscoalei antiotomane.

Mihnea al III-lea (sau Mihail Radu) a fost domn al Țării Românești între 1658-1659. A dus o politică internă de consolidare a domniei, sprijinindu-se, împotriva marii boierimi, pe slujitorii militari (dorobanți), pe orășeni și pe țărani, cărora le-a îngăduit să se răscumpere, fără voia stăpânilor lor.

Sextil Pușcariu (4 ianuarie 1877 –  5 mai 1948)

La data de 12 septembrie 1919, apare decretul-lege care înființează Universitatea Regele Ferdinand din Cluj. Primul rector a fost Sextil Pușcariu.

Sextil Pușcariu a fost un filolog și lingvist, istoric literar, pedagog, cronicar muzical și teatral, publicist și academician român.

Consiliul Dirigent al Transilvaniei

La data de 12 septembrie 1919, apare decretul-lege dat de Consiliul Dirigent al Transilvaniei pentru reforma agrară și introducerea votului universal.

La data de 12 septembrie 1944, la Moscova, a fost semnată Convenția de armistițiu dintre guvernul român și guvernele Națiunilor Unite, prin care se consfințea starea de fapt a ieșirii României din războiul împotriva Națiunilor Unite și întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste. României i s-a impus plata a 300 de milioane de dolari despăgubiri de război (în produse). Se mai prevedea că Transilvania „sau cea mai mare parte a ei” urma să fie restituită României, sub rezerva recunoasterii acestei situații prin tratatele de pace; armata română urma să participe la lupte pe Frontul de Vest cu minimum 12 divizii de infanterie.

Alte evenimente importante ce au legătură cu data de 12 septembrie

Ion Agârbiceanu ( –  )

La data de 12 septembrie 1882 se naște Ion Agârbiceanu. A fost scriitor, ziarist și prozator român, adept al sămănătorismului, parlamentar, academician, canonic și protopop unit al Clujului. A fost tatăl fizicianului Ion I. Agârbiceanu.

George Georgescu ( –  )

La data de 12 septembrie 1887 se naște George Georgescu. A fost dirijor român, academician, director al Orchestrei Filarmonice din București, unul din cei mai mari reprezentați ai stilului dirijoral clasic caracteristic școlii germane.

Informații și fotografii wikipedia.org