8 septembrie este a 251-a zi a calendarului gregorian și a 252-a zi în anii bisecți.

Iată selecția noastră de evenimente istorice care s-au întâmplat în ziua de 8 septembrie, în România.

Radu cel Mare (1496 – 1508)

La data de 8 septembrie, anul 1495, a început domnia lui Radu cel Mare în Țara Românească.

Născut în 1467, fiu al lui Vlad Călugărul, și al Radei (călugărită Samonida) a domnit împreună cu tatăl său în 1492 și apoi l-a succedat după 8 septembrie 1495. Domnia lui Radu cel Mare s-a remarcat prin pace, relativă prosperitate și progres cultural.

Radu cel Mare a fost și un remarcabil protector al vieții religioase și culturale, la curtea lui găsind adăpost și sprijin patriarhul ecumenic Nifon al II-lea, cel care a inițiat reforma bisericii valahe și care a ocupat între 1502 și 1505 și funcția de mitropolit al Ungrovlahiei (numele uzual in documentele slavone, latine si grecesti ale epocii al Țării Românești).

Una dintre aeronavele care operau la compania LAR – BAC One-Eleven

La data de 8 septembrie 1975 i-a ființă cea de a doua companie națională din România: LAR (Liniile Aeriene Române). Compania a operat între anii 1975 și 1997 având o flotă de avioane BAC One-Eleven (British Aircraft Corporation One-Eleven).

Alte evenimente importante ce au legătură cu data de 8 septembrie

Ion Bianu (1856 – 1935)

La data de 8 septembrie 1856 s-a născut Ion Bianu. Ion Bianu a fost filolog român și fondatorul Bibliotecii Academiei.

Ion Bianu a absolvit Facultatea de Litere din București, după care, în 1888, cu sprijinul oferit de Alexandru Odobescu și Bogdan Petriceicu Hasdeu, și-a continuat studiile la Milano, Madrid și Paris. A fost profesor de limba și literatura română la Liceul „Sfântul Sava” și șeful primei Catedre de Istoria Literaturii Române, la Facultatea de Litere și Filosofie din București. În 1884 a devenit directorul Bibliotecii Academiei, instituție pe care a condus-o până la sfârșitul vieții cu un devotament devenit legendar.

Prințesa Maria (1870  – 1874)

La data de 8 septembrie 1870 s-a născut Prințesa Maria, singurul copil al Regelui Carol I al Românieiși al Reginei Elisabeta.

Prima prințesă de România a fost un copil precoce din punct de vedere intelectual. Principesa Maria s-a îmbolnăvit de scarlatină la București, când o epidemie bântuia capitala. A fost transportată la Castelul Peleș pentru tratament, unde a decedat. Deși îngropată inițial la Cotroceni, rămășițele prințesei au fost exhumate în 1916, la moartea Reginei Elisabeta, pentru a fi îngropată împreună cu aceasta la Mănăstirea Curtea de Argeș. Regele Carol I și Regina Elisabeta nu au avut alți urmași. Principesa Maria nu ar fi putut moșteni tronul, legea Salică fiind încă aplicată în perioadă.

Sărbători importante

Nașterea Maicii Domnului (Calendarul ortodox; Calendarul greco-catolic)

Nașterea Maicii Domnului

Ziua petrolistului este sărbatorită din anul 1990. A fost creată la inițiativa Federației Sindicatelor Libere și Independente Petrom și se desfășoară sub patronajul Sfintei Maria, aleasă drept protectoarea petroliștilor.

8 septembrie – Ziua petrolistului

Ziua internațională a alfabetizării se marchează din anul 1966, la inițiativa Congresului mondial pentru lichidarea analfabetismului desfășurat la Teheran, în septembrie 1965. La 19 decembrie 2001, Adunarea Generală a ONU a proclamat, prin Rezoluția 56/116, perioada 2003-2012, deceniul ONU pentru alfabetizare: educație pentru toți.

Informații și fotografii wikipedia.com, www.ropepca.ro