Ziua de 4 septembrie este cea de a 247-a zi a calendarului gregorian și a 248-a zi în anii bisecți.

Iată selecția noastră de evenimente istorice care s-au întâmplat în ziua de 4 septembrie, în România.

Carol al II-lea (15 octombrie 1893 – 4 aprilie 1953)

În anul 1940, Carol al II-lea demite guvernul Gigurtu. Este numit prim-ministru al României, generalul Ion Antonescu, și este însărcinat cu formarea unui nou guvern. Constituția va fi suspendată iar Antonescu va fi investit cu depline puteri pentru conducerea statului român”.

General Ion Antonescu (2/14 iunie 1882 – 1 iunie 1946)

Enciclopedia Britanică menționează, în legătură cu numirea ca prim-ministru a lui Antonescu de către regele Carol al II-lea: „Antonescu a fost numit prim-ministru cu puteri absolute la 4 septembrie 1940, după ce România a avut o treime din teritoriu împărțit între Ungaria, Bulgaria și Uniunea Sovietică”.

Ateneul Român, București

Festivalul George Enescu a fost inaugurat la data de 4 septembrie 1958, la trei ani de la moartea lui George Enescu. Până în anul 1979, festivalul a avut o frecvență regulată, din trei în trei ani. Festivalul a fost însoțit de un concurs internațional în primele 5 ediții, concurs întrerupt ulterior și reluat odată cu ediția din 1991.

Afișul Festivalului George Enescu

De-a lungul anilor, la festivalul organizat la Ateneul Român și la Sala Radio, au participat orchestre și muzicieni de mare prestigiu, precum Filarmonica din Viena, dirijată de Herbert von Karajan, Filarmonica din Stockholm, dirijată de Sergiu Celibidache și Filarmonica din Londra, dirijată de Sir John Barbirolli.

Printre personalitățile din România au fost Elena Cernei, David Ohanesian, Nicolae Herlea, Dan Iordăchescu, Ionel Pantea, Ludovic Spiess, Viorica Cortez, Eugenia Moldoveanu, Elena Simionescu, Radu Lupu, Dan Grigore, Ion Kolenberg și mulți alții.

Gina Gogean, Simona Amânar, Alexandra Marinescu, Claudia Presăcan, Mirela Ţugurlan și Corina Unguranu

În anul 1997, echipa feminină de gimnastică a României cucerește medalia de aur la Campionatele Mondiale, desfășurate la Lausanne, Elveția. Echipa este formată din gimnastele: Alexandra Marinescu, Claudia Presecan, Ionela Loaies, Daniela Maranduca, Nadia Hategan, Mirela Tugurlan, Corina Ungureanu.

Această echipă de aur a cucerit de trei ori consecutiv titlul mondial pe echipe: în anii 1994, 1995 și 1997.

Alte evenimente importante ce au legătură cu data de 4 septembrie

George Bacovia (4/16 septembrie 1881 – 22 mai 1957)

Pe data de 4 septembrie se naște George Andone Vasiliu, cunoscut ca George Bacovia, în casa comerciantului Dimitrie Vasiliu și a Zoei Vasiliu, pe actuala stradă G. Bacovia nr. 13 în Bacău.

Este autorul unor volume de versuri și proză scrise într-o tehnică unică în literatura română, cu vădite influențe din marii lirici moderni francezi pe care-i admira. George Bacovia cunoaște treptat o receptare favorabilă, mergând până la recunoașterea sa drept cel mai important poet simbolist român și unul dintre cei mai importanți poeți din poezia română modernă.

Iuliu Hațieganu (14 aprilie 1885 –  4 septembrie 1959)

La data de 4 septembrie 1959, a decedat Iuliu Hațieganu. A fost un medic internist, recunoscut în mod special pentru cercetările făcute în domeniul tuberculozei. La Cluj a format o valoroasă școală de medicină internă. Astăzi Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj îi poartă numele. A fost membru al Academiei Române.

În toamna anului 1919, Iuliu Hațieganu a pus bazele sportului clujean prin înființarea Clubului Sportiv Universitatea Cluj.

Afiș Moara cu noroc, film regizat de Victor Iliu

La data de 4 septembrie 1968, a decedat Victor Iliu. A fost regizor, artist emerit și este considerat unul dintre maeștrii cinematografiei românești. Victor Iliu (24 noiembrie 1912 – 4 septembrie 1968) este regizorul clasicei ecranizări Moara cu noroc, una dintre primele pelicule românești nominalizate la marele premiu Palme d’Or din cadrul Festivalului de Film de la Cannes din 1957.

Informații wikipedia.org, http://www.romgym.ro

Fotografii wikipedia.org