Sărbătorile de iarnă vor fi celebrate pe ritmul muzicii clasice în orașele României, pe muzica lui Strauss (și nu numai), muzică vieneză din secolele 18 și 19. Am selectat trei concerte care vor colora Crăciunul cu bucurie și drag de viață.  

Vienna Crystal Christmas 

Îndrăgita orchestră Johann Strauss Ensemble, condusă de Russell McGregor, va susține concertul Vienna Crystal Christmas la Sala Patria din Brașov pe 11 decembrie 2019, de la ora 19:00.

1

Programul concertului cuprinde lucrări de muzică clasică ce aparțin celor mai mari compozitori ai tuturor timpurilor, iar celebrele valsuri vieneze, nelipsite din repertoriul abordat de Johann Strauss Ensemble, vor contura tabloul încântător al unei seri magice de iarnă.

2 Johann Strauss Ensemble (foto PR Johann Strauss Ensemble)
Johann Strauss Ensemble (foto PR Johann Strauss Ensemble)

În perioada 11 – 18 decembrie, membrii orchestrei Johann Strauss Ensemble și dirijorul Russel McGregor vor marca aniversarea celor 15 ani de succes în prezența spectatorilor români, printr-o nouă serie de concerte speciale de Crăciun. Acestea se vor avea loc în șapte orașe, fiind programate astfel: Sala Patria din Brașov (11 decembrie), Opera Națională Română Cluj-Napoca (12 decembrie), Centrul Cultural „Ion Besoiu” Sibiu (13 decembrie), Palatul Culturii Târgu Mureș (14 decembrie), Filarmonica de Stat Arad (15 decembrie), Filarmonica Ion Dumitrescu Râmnicu Vâlcea (16 decembrie) și Opera Națională Română București (18 decembrie).

3

Baritonul Ștefan Ignat, tenorul Alin Stoica și sopranele Cristina Maria Oltean și Stephanie Radu vor evolua în acompaniamentul orchestrei Johann Strauss Ensemble, pe scena Operei Naționale Române din București, în data de 18 decembrie, iar renumita soprană de origine austriacă, Elisabeth Wimmer va fi parte din programul concertelor prezentate în celelalte orașe din cadrul turneului național.

https://www.infomusic.ro/

Regal Vienez

Ukrainian Radio Symphony Orchestra revine în România și va susține concertul Regal Vienez – Concert Extraordinar de Crăciun” la Teatrul Național București pe 16 decembrie 2019, de la ora 20:00, pe 18 decembrie, de la ora 19:00, în Satu Mare și pe 19 decembrie, de la orele 19:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea.

4

Orchestra va interpreta cel mai important repertoriu al Balului Operei din Viena, care va cuprinde opere ale dinastiei Strauss, Franz Lehar, Emmerich Kalman, Joseph Lanner și ale altor compozitori celebri ai muzicii vieneze din secolele 18 și 19. Orchestra va fi compusă din 36 de instrumentiști, iar pe acordurile vieneze va dansa Corpul de Balet „Aniko Ballet”.

5
Ukrainian Radio Symphony Orchestra și Corpul de Balet Aniko Ballet

Ukrainian Radio Symphony Orchestra este recunoscută pentru arta sa pe plan național și internațional. Timp de mai multe decenii, activitatea Orchestrei a contribuit la îmbogățirea tezaurului culturii naționale muzicale. Orchestra Simfonica Radio din Ucraina a fost creata pe 5 octombrie 1929. Orchestra a fost perfecționată printr-o colaborare cu dirijorii proeminenți ai secolului XX. Din 2005, orchestra simfonică este condusă de Volodymyr Sheiko – dirijor șef și director artistic.

Vienna Waltzing Winter Gala

Concert somptuos în compania orchestrei Virtuozii Johann Strauss, un eveniment de prima clasa ce va avea loc pe 16 decembrie 2019, la Sala Palatului din București, cu începere de la ora 19.00, sub egida Walzing Vienna Winter Gala, aflata la prima sa ediție din acest an! Accesul publicului se face de la ora 17.30!

8

Valsul vienez este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate tipuri de dans din întreaga lume, fiind și cel mai vechi dintre dansurile de bal contemporane. Compozitorii Johann Strauss, tatăl, și Johann Strauss, fiul, au fost printre promotorii valsului vienez iar pe acordurile celor mai cunoscute și iubite compoziții, spectatorii români se vor bucura de apropierea sărbătorii magice a Crăciunului.

6

Paul Krebs, profesor de dans la Nurnberg, a combinat în anul 1951 valsul tradițional austriac cu stilul englezesc de Walzing, bucurându-se de un succes foarte mare la Festivalul de Dans de la Blackpool. Din acea clipă, valsul vienez a devenit unul dintre cele cinci dansuri de sală ca bal standard internațional.

https://evz.ro/

Articol scris de Adriana Roman

Informații și fotografii https://www.infomusic.ro/, https://evz.ro/