Festivalul „Toamna Odobeșteană” la cea de a XV-a ediție

În perioada 11-15 septembrie 2019 se desfășoară cea de a XV-a ediție a Festivalului Tradițional „Toamna Odobeșteană”.

uC7CiIU

Festivalul a fost creat ca un eveniment care să promoveze identitatea locală a orașului Odobești. Ce se poate spune despre orașul al cărui brand este Orașul viilor domnești? Cu mândrie, Odobeștiul sărbătorește zece ani de când a lansat brandul și acest festival, Toamna Odobeșteană onorează prin activitățile sale sorgintea orașului.

uC7CiIU (1)
Din programul Festivalului Toamna Odobeșteană (1)

Scriitorul Gheorghe I. Lahovary spunea că numele localității Odobești vine de la cuvântul „odobă” care însemna „vale”. Pe bună dreptate, orașul se află la limita de est a Subcarpaților de Curbură, așezat frumos în culoarul Siretului, chiar în mijlocul podgoriei Odobești.

uC7CiIU (2)
Din programul Festivalului Toamna Odobeșteană (2)

Orașul Odobești are o istorie care se duce adânc în timp, existând urme ale unor așezări din epoca neolitică și, de asemenea, mărturii de așezare romană. În prezent, orașul Odobești arată ochilor turiștilor patru monumente istorice de arhitectură de interes național: beciul domnesc din secolul al XVI-lea, Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel-Cazaclii datând din anul 1777, ansamblul Bisericii Sfânta Cruce, ce datează din secolul al XVIII-lea și cuprinde biserica propriu-zisă, turnul-clopotniță și zidul de incintă, și Biserica Nașterea Maicii Domnului, ridicată în 1732.

DJI_0017-1170x600
Orașul Odobești, județul Vrancea

Nu este întâmplător ales brandul orașului, Orașul viilor domnești, astfel Odobești fiind centrul învățământului viticol. În toamna anului 1901, imediat după “număratul oilor”, după cum spune a luat ființă liceul care a format de-a lungul timpului numeroase personalități de marcă ale viticulturii românești.

Festivalul Tradițional „Toamna Odobeșteană” va cuprinde evenimente care promovează patrimoniul etnografic, istoric și cultural local, vor rula filme documentare și vor fi expuse lucrări de specialitate. Organizatorii sunt Primăria Odobești, Consiliul Local și Casa de Cultură din Odobeşti.

Articol scris de Adriana Roman

Sursa informației Casa de Cultură din Odobeşti, județul Vrancea