Cum am putea descrie frumusețea rară și misterul luciului unui lac?

În vara aceasta am avut surpriza de a descoperi o frumusețe rară și puțin promovată. O lucrare a omului și nu a naturii așa cum ne-am fi așteptat. Este vorba despre Lacul Siriu aflat pe râul Buzău, pe teritoriul comunei Siriu şi format în perioada 1982 – 1994, după construcţia barajului de la Siriu şi apoi a hidrocentralei Nehoiaşu. Barajul a fost realizat prin unirea celor doi munţi din apropiere, masivul Podul Calului şi masivul Siriu.

siriu
Lacul și Barajul Siriu, județul Buzău

În 1974 jurnalistul Lazăr Băciucu în reportajul său din Viaţa Buzăului scria:

Toată lumea ştie că aici au început lucrările uneia dintre cele mai spectaculoase amenajări hidroenergetice de acest fel din ţară. La începutul deceniului următor, întinderilor pitoreşti li se va adăuga un lac uriaş, acumulând milioane de metri cubi de apă, creaţie a minţii şi mâinilor omului. O realitate care se anunţă, dar care în conştiinţa localnicilor aparţine deja prezentului. Mai bine de 300 de gospodării urmează să fie scoase, pe etape, din zona viitorului lac. Şi trebuie să recunoaştem că asemenea decizie nu se poate înfăptui oricum. Oamenii se desprind greu de tot ceea ce au înfăptuit de o viaţă. Sunt momente de trăire intensă, dar şi de răzbatere spre înţelegere”.

siriu 6
Lacul Siriu, județul Buzău

Barajul şi lacul de la Siriu, judeţul Buzău, reprezintă unul dintre cele mai frumoase destinaţii turistice din ţară. Puţini sunt însă cei care ştiu cu ce sacrificii a fost realizat cel de-al doilea baraj de anrocamente ca mărime din ţară. A fost necesară strămutarea unei comunităţi cu mai mult de 300 de gospodării, pentru a permite crearea lacului de acumulare. Au fost mutate la o altitudine mai mare inclusiv cimitirul şi monumentul Eroilor de la Siriu.

siriu 7
Lacul și Barajul Siriu, județul Buzău

Cu o înălţime de 122 de metri şi o lungime a coronamentului de 570 metri, Barajul Siriu este al doilea baraj de anrocamente ca mărime din ţară, după Barajul de la Gura Apei, construit în munte, pe Râul Mare, la aproximativ 40 de km de Haţeg,  al cincilea din Europa şi al 12-lea din lume. Construcţia barajului a durat aproape două decenii, între 1975 şi 1994 şi a fost realizat după o metodă inovatoare pentru acele vremuri, fără ciment, numai din pământ, piatră, steril şi miez din argilă. Tehnica relativ nouă, prin care se înlocuiesc barajele de beton, se bazează pe principiul unui nucleu impermeabil de argilă uscată. Un alt baraj hidroenergetic realizat după aceeași metodă este cel de la Râul Mare, Retezat. Barajul a dus la formarea unui lac cu lungimea de 11.5 kilometri şi un volum de 155 milioane de metri cubi de apă.

De o frumuseţe rară, lacul Siriu, aflat la zece kilometri amonte de localitatea Nehoiu, este o acumulare de apă destinată producerii de energie electrică în hidrocentrala Nehoiaşu. Lacul, adânc de peste o sută de metri mai are ca scop alimentarea cu apă potabilă şi industrială a localităţilor din zonă şi irigarea terenurilor agricole. Construirea barajului a implicat schimbarea rutei drumului naţional DN 10 pe linia de contur a lacului Siriu, cu această ocazie construindu-se mai multe viaducte.

siriu 10
Viaductul Stânca Tehărău – Lacul și Barajul Siriu, județul Buzău

Lacul Siriu este unul dintre cele mai frumoase destinații turistice din judetul Buzău. Situat într-o zonă mirifică, înconjurat de păduri de basm, lacul este străbătut de-a lungul malului de un drum spectaculos, DN10 Buzău-Brașov, care trece prin mai multe viaducte. Viaductul Giurcă are o lungime de 276 m, cu piloni de 46 m înălțime, iar viaductul Stânca Tehărău traversează stânca versantului cu același nume, dând senzația unui pod suspendat.

Dacă ajungi în zona Siriu, mai poți vedea următoarele:

  • Cascada Pruncea – situată la 5 km de Siriu.
  • Lacul Vulturilor – un lac preglaciar, situat la altitudinea de 1.420 m, bogat în păstrăvi.
  • Colții Babei – o mică regiune din Masivul Siriu, cu aspect alpin, unde se pot vedea capre negre aduse din Munții Retezat.
  • Tabăra Harțagu – situată la coada lacului de acumulare Siriu, chiar pe malul râului Buzău și pârâului Harțagu. Din Harțagu pleacă principalele traseele turistice care duc în Munții Vrancei, Podu Calului, Siriu și Penteleu.
  • Monumentul și Cimitirul Eroilor de la Siriu.
  • Viaductele Giurcă și Tehărău.
  • Lângă lacul Siriu se găsește ministațiunea Băile Siriu. Băile au trei izvoare de ape minerale feroase, termale, ușor bicarbonate, clorurosodice, sulfuroase și foarte slab mineralizate. Sezonul de funcționare a stațiunii este între 1 iunie și 1 octombrie.
siriu 11
Peisaj în zona Lacului Siriu, județul Buzău

Programează-ți un concediu în zona Lacului Siriu și frumusețea rară a lacului străjuit de păduri de basm îți va hrăni sufletul dornic de pace și liniște. Pe timpul verii, zona din coada lacului Siriu dispune de posibilități de plajă, plimbări cu pluta și pescuit sportiv. Se poate pescui scobar, caras, păstrăv, crap și clean.